Вартість обіду харків’янина цього літа

Зазвичай в Америці використовують індекс “БігМаку” для визначення цінової політики. В Україні – борщ всьому голова. Але ми вирішили переграти усіх та розрахувати ціну обіду звичайного харків’янина. 

Перше

На вулиці дуже спекотно, тому було прийнято рішення приготувати окрошку на воді. Для цього ми сходили у супермаркет та обрали такі інгредієнти: 

ПродуктКількістьЦінаПорціяЦіна за порцію
Картопля1 кг15,90 грн70 г1,28 грн
Огірок1 кг13,90 грн40 г0,55 грн
Яйця10 шт25,30 грн1 шт2,53 грн
Ковбаса500 г56 грн30 г3,36 грн
Майонез360 г32,40 грн20 г1,80 грн
Сметана200 г23 грн20 г2,30 грн
Лимона кислота20 г3,50 грн2 г0,3 грн
Зелень5 грн0,5

На одну порцію 500 г окрошка коштує майже 13 грн. Наприклад, у “Пузатій хаті” за цю страву ви віддасте у два рази більше та отримаєте всього 240 гр.

Друге 

На друге ми вирішили приготувати відбивну з ризотто. На додаток ще й салат з літніх овочів. Ми маємо такі інгредієнти:

Відбивна 

ПродуктКількістьЦінаПорціяЦіна за порцію
Куряче філе1 кг111 грн225 г25 грн
Соняшникова олія0,85 л57,70 грн50 г2,80 грн
Яйця10 шт25,30 грн1 шт2,53 грн
Майонез360 г32,40 грн20 г1,80 грн
Борошно2 кг31,80 грн50 г0,80 грн

Ризотто

ПродуктКількістьЦінаПорціяЦіна за порцію
Рис1 кг30 грн50 г1,5 грн
Горох1 кг65 грн25 г1,63 грн
Морква1 кг15,90 грн30 г0,48 грн
Соняшникова олія0,85 л57,70 грн15 г0,86 грн
Кукурудза (заморожена) 1 кг65 грн25 г1,63 грн
Перець болгарський1 кг20 грн100 г2 грн

Салат

ПродуктКількістьЦінаПорціяЦіна за порцію
Соняшникова олія0,85 л57,70 грн50 г2, 80 грн
Огірок1 кг13,90 грн40 г0,55 грн
Помідор1 кг29,90 грн100 г2,90 грн
Перець болгарський1 кг20 грн100 г2 грн

Якщо округлити, то друге нам коштувало 50 грн. На відбивну ми витратили 33 грн, на гарнір та салат – 16 грн. Ми можемо порівняти з ресторанними цінами та сказати, що ми в плюсі. Але слід зазначити, що зараз відбувається підняття цін на продукти. Наприклад, навесні куряче філе коштувало 94 гривні за кілограм, зараз же на прилавках за філе треба відати 111 грн. Якщо перевірити кожен інгредієнт, то можна помітити наскільки влітку подорожчали продукти. 

Перше друге з’їли. А компот?

Якщо ми вирішили йти за класикою жанру, то повз компоту пройти неможливо. Відповідно до сезону, ми обрали три ягоди, що доповнять наш обід. 

Компот

ПродуктКількістьЦінаПорціяЦіна за порцію
Цукор1 кг25 грн30 г0,75 грн
Вишня1 кг59,90 грн20 г1,20 грн
Малина1 кг50 грн20 г1 грн
Смородина1 кг50 грн20 г1 грн

Компот вийшов на 4 гривні. Якщо подивитися, то ціни на фрукти та ягоди кусаються. Ми обрали найдешевші ягоди. Наприклад, ціни на малину варіюються від 50 до 90 гривень. Так само відбувається зі смородиною. Треба їздити на базари та вхоплювати вітаміни за демократичними цінами.

Треба додати, що сніданок та вечеря обійдуться трошки дешевше.

Через декілька місяців ми знову зробимо метрику та перевіримо наскільки змінилися ціни на продукти.

Поділитися: