
Зазвичай в Америці використовують індекс “БігМаку” для визначення цінової політики. В Україні – борщ всьому голова. Але ми вирішили переграти усіх та розрахувати ціну обіду звичайного харків’янина.
Перше
На вулиці дуже спекотно, тому було прийнято рішення приготувати окрошку на воді. Для цього ми сходили у супермаркет та обрали такі інгредієнти:
Продукт | Кількість | Ціна | Порція | Ціна за порцію |
Картопля | 1 кг | 15,90 грн | 70 г | 1,28 грн |
Огірок | 1 кг | 13,90 грн | 40 г | 0,55 грн |
Яйця | 10 шт | 25,30 грн | 1 шт | 2,53 грн |
Ковбаса | 500 г | 56 грн | 30 г | 3,36 грн |
Майонез | 360 г | 32,40 грн | 20 г | 1,80 грн |
Сметана | 200 г | 23 грн | 20 г | 2,30 грн |
Лимона кислота | 20 г | 3,50 грн | 2 г | 0,3 грн |
Зелень | 5 грн | 0,5 |
На одну порцію 500 г окрошка коштує майже 13 грн. Наприклад, у “Пузатій хаті” за цю страву ви віддасте у два рази більше та отримаєте всього 240 гр.
Друге
На друге ми вирішили приготувати відбивну з ризотто. На додаток ще й салат з літніх овочів. Ми маємо такі інгредієнти:
Відбивна
Продукт | Кількість | Ціна | Порція | Ціна за порцію |
Куряче філе | 1 кг | 111 грн | 225 г | 25 грн |
Соняшникова олія | 0,85 л | 57,70 грн | 50 г | 2,80 грн |
Яйця | 10 шт | 25,30 грн | 1 шт | 2,53 грн |
Майонез | 360 г | 32,40 грн | 20 г | 1,80 грн |
Борошно | 2 кг | 31,80 грн | 50 г | 0,80 грн |
Ризотто
Продукт | Кількість | Ціна | Порція | Ціна за порцію |
Рис | 1 кг | 30 грн | 50 г | 1,5 грн |
Горох | 1 кг | 65 грн | 25 г | 1,63 грн |
Морква | 1 кг | 15,90 грн | 30 г | 0,48 грн |
Соняшникова олія | 0,85 л | 57,70 грн | 15 г | 0,86 грн |
Кукурудза (заморожена) | 1 кг | 65 грн | 25 г | 1,63 грн |
Перець болгарський | 1 кг | 20 грн | 100 г | 2 грн |
Салат
Продукт | Кількість | Ціна | Порція | Ціна за порцію |
Соняшникова олія | 0,85 л | 57,70 грн | 50 г | 2, 80 грн |
Огірок | 1 кг | 13,90 грн | 40 г | 0,55 грн |
Помідор | 1 кг | 29,90 грн | 100 г | 2,90 грн |
Перець болгарський | 1 кг | 20 грн | 100 г | 2 грн |
Якщо округлити, то друге нам коштувало 50 грн. На відбивну ми витратили 33 грн, на гарнір та салат – 16 грн. Ми можемо порівняти з ресторанними цінами та сказати, що ми в плюсі. Але слід зазначити, що зараз відбувається підняття цін на продукти. Наприклад, навесні куряче філе коштувало 94 гривні за кілограм, зараз же на прилавках за філе треба відати 111 грн. Якщо перевірити кожен інгредієнт, то можна помітити наскільки влітку подорожчали продукти.
Перше друге з’їли. А компот?
Якщо ми вирішили йти за класикою жанру, то повз компоту пройти неможливо. Відповідно до сезону, ми обрали три ягоди, що доповнять наш обід.
Компот
Продукт | Кількість | Ціна | Порція | Ціна за порцію |
Цукор | 1 кг | 25 грн | 30 г | 0,75 грн |
Вишня | 1 кг | 59,90 грн | 20 г | 1,20 грн |
Малина | 1 кг | 50 грн | 20 г | 1 грн |
Смородина | 1 кг | 50 грн | 20 г | 1 грн |
Компот вийшов на 4 гривні. Якщо подивитися, то ціни на фрукти та ягоди кусаються. Ми обрали найдешевші ягоди. Наприклад, ціни на малину варіюються від 50 до 90 гривень. Так само відбувається зі смородиною. Треба їздити на базари та вхоплювати вітаміни за демократичними цінами.
Треба додати, що сніданок та вечеря обійдуться трошки дешевше.
Через декілька місяців ми знову зробимо метрику та перевіримо наскільки змінилися ціни на продукти.